TALLERS i més TALLERS: UNA MICA D'HISTÒRIA SOBRE EL FELTRE #navbar-iframe { height:0px; display:none; visibility:hidden; }

UNA MICA D'HISTÒRIA SOBRE EL FELTRE


Una de les tècniques que podeu aprendre a Tallers i més Tallers és el FELTRAT : fer feltre i amb el feltre fer mil coses.
Us podeu divertir amb el feltre tots els dijous a la tarda o amb els monogràfics que anem fent periòdicament.

Feltre m. Espècie de drap Gruixut de llana o pèl, no fabricat a base d’ordits de fil i de trama, sinó compost de fibres entrellaçades i adherides les unes a les altres.

Això és el que diu un diccionari molt gruixut i seriós, però com així d’entrada costa de païr, ho explicarem d’una altra manera, ni millor ni pitjor, diferent:

El feltre va lligat a la història de la humanitat des dels seus inicis.

S’han trobat restes de peces d’abric com barrets o mitjons en jaciments prehistòrics de l’edat de Bronze.

I d’això fa més de 4000 anys.


Així tenim que el feltre és un producte textil però no és una tela, és a dir que per fabricar-lo no cal teixir.

D’animals amb pèl ja n’hi havia abans que els humans, i el pèl se’ls queia, i es feien boles de pel…..i eren calentones!…..Segur que a alguna senyora prehistòrica se li va l’acudir fer un jaç per posar un bebè prehistòric….I sofisticant la història una mica més ….ja tenim el feltre!!



De fet el feltre és molt més antic que el teixit i s’ha utilitzat des de sempre.

Amb l’inici de la revolució industrial, a finals del segle divuit, van avançar les tècniques mecanitzades de teixir, i el feltre va quedar força apartat ja que era més pesat d’elaborar.

Ara, i des dels anys setanta el tornem a recuperar convertint-lo en una valuosa eina de disseny artístic i artesà per fer complements, moda, bijuteria…….

Amb què i com està fet el feltre?

Hi ha una llegenda que explica que Noé per fer més acollidora l’Arca, va cobrir-ne el terra amb llana esquilada de les seves ovelles. Quan l’aigua del diluvi va baixar, va veure que la llana s’havia transformat en una estupenda i compacta catifa, degut a l’acció de la humitat y dels cops, fregamentes i trepitjades dels animals durant la travessa. Era feltre.

Mmmmmmm?  va dir Noé.... Com havia passat allò?


Tots recordareu aquell cop que se us va colar un jersei de llana a la rentadora i amb l’aigua calenta i el moviment del bombo, va sortir de la mida bebé de 3mesos. I compacte, apretat, imposible d’estirar.

Doncs bé, a l’Arca de Noé i a la vostra rentadora va passar el mateix:

La llana és una fibra natural, de fet és pel, com els nostres cabells, i els pels tenen unes escametes que fan que quan freguem unes fibres contra les altres, s’enredin sense remei.

Si a més afegim humitat, escalfor i l’inestimable ajut del sabó, s’encongiran i l’enredo ja no tindrà remei, però a nosaltres ens haurà anat bé: ja tindrem el feltre a punt.

Sabeu quin tipus de feltre podem fer amb els nostres cabells?? Sí, les rastes. Les rastes podríem dir que són enredos de cabell sofisticats.....
O NO!!!

Ara ja sabem quin tipus de material tenim a les mans i a Ti+T us ensenyarem a transformar-lo en objectes útils, decoratius, comfortables i naturals com sabatilles, gorros, bols, xals, quadres, etc, i mil etc més.

No hay comentarios:

Publicar un comentario